John Grisham:
Domstolsthrillerns mästare
säljer för miljoner


Hans böcker har översatts till 30 språk.
 Debuten sålde nio miljoner exemplar.
 Uppföljaren i tolv.
  Nummer tre i elva.
 John Grisham är en riktig miljonsäljare.

Med böcker som "Firman", "Klienten" och "Dödscellen" bakom sig är det få som i dag inte nickar igenkännande när de hör namnet John Grisham. Före detta idrottsstjärna, advokat och politiker, numera lycklig tvåbarnsfar och författare till inte mindre än åtta enormt framgångsrika domstolsthrillers.
 Men vägen dit var lång.


John Grisham föddes 1955 i Arkansas, USA. Han sägs vara kusin till den nuvarande presidenten Bill Clinton.
 Hans far var lantbrukare, men på grund av obestånd och missväxt, tvingades han ge upp sin gård och flytta runt med familjen till platser där det fanns jobb. Det var tunga år för fembarnsfamiljen Grisham. Till sist kunde de dock bosätta sig för gott i den lilla staden Southaven utanför Memphis.
 John Grisham var då tolv år gammal.

Författaren John Grisham säljer
miljonupplagor av varje ny thriller.

1973 kom han in på Northwest Mississippi Junior College och påbörjade en framgångsrik idrottskarriär i skolans baseballag.
 Vid den här tiden satsade Grisham allt på idrotten, och flyttade efter ett år till Delta State University för att ta plats i dess lag.
 Så småningom insåg dock John Grisham att han egentligen inte passade för sporten, och bestämde sig för att istället satsa på sina studier.
 Än en gång bytte den blivande bestsellerförfattaren skola, nu, 1975, till Mississippi State University.
 Det gick bra för honom i skolan. Direkt efter Mississippi State University gick han vidare till University of Mississippi för att plugga juridik.

1981, samma år som han gifte sig med Renee Jones,
tog John Grisham sin juristexamen. Han öppnade
advokatkontor i Southaven, samtidigt som han inledde
en politisk karriär. Mellan åren 1983 och 1990 satt
John Grisham i delstatskongressen i Mississippi.

Men författardrömmarna fanns hela tiden i bakhuvudet. Under åren vid Mississippi State University påbörjade John Grisham två romaner. Ingen av dem blev dock färdigställd.


1984 började han arbeta på en tredje roman, som skrevs klart. Boken fick namnet "Deathknell" (ung. Dödsstöten), men förlaget som senare antog boken tvingade Grisham att ändra titeln till "A time to kill" (Juryn).


Romanen var klar 1986, men att få något förlag intresserat av den visade sig vara lättare sagt än gjort. Grisham fick kalla handen gång på gång. "Juryn" utkom först 1989, och då utan att bli den succÈ John Grisham hade hoppats på.


Grisham var vid det här laget redan klar med nästa bok, "Firman", och hade påbörjat arbetet med den tredje, "Pelikanfallet". Det var med "Firman" som John Grisham kom att göra sitt stora segertåg över världen, tolv miljoner sålda exemplar i USA bara av pocketupplagan.
 Redan innan romanen publicerats köpte Paramount Pictures filmrättigheterna till den för enorma 600 000 dollar.
 När "Pelikanfallet" utkom 1992 rusade den rakt upp på försäljningslistans förstaplats. Samma år trycktes "Juryn" om, och nu blev den den bästsäljare av sällan skådat slag Grisham ville från början.

John Grisham är en mycket produktiv författare. Sedan 1991 har han utkommit med en ny bok om året.
 Samtliga romaner finns på svenska.
 Här följer en komplett titelförteckning med originaltitelns utgivningsår inom parentes:
De sex första titlarna har även filmatiserats. Bland
skådespelarna som rollbesatt filmerna märks Julia
Roberts, Tom Cruise, Sandra Bullock, Denzel
Washington, Samuel L Jackson och Gene Hackman.

John Grishams samtliga böcker utspelar sig i det amerikanska domstolsväsendet, en miljö som aldrig upphör att fascinera och förvåna, en miljö som Grisham känner väldigt väl.
 Huvudpersonen är nästan alltid en ung, oerfaren, renhårig jurist som tvingas gå i närkamp med stora och mäktiga fiender.
 Det är en vinnande formel att döma av försäljningssiffrorna.
 Böckerna är alltid mycket spännande.

1990 flyttade John Grisham med familjen till en gård utanför Oxford Mississippi: John, hustrun Renee och barnen Ty och Shea, 14 och 12 år gamla.
 Grisham skriver halva året och ägnar den andra halvan åt att träna sonens baseballag.

Han ger bara ett fåtal intervjuer om året och har sagt att han hatar recensioner, och bara vill skriva böcker och leva i lugn och ro tillsammans med sin familj.

Av Michael Nystås


[ Hem | Innehåll ]